The Croft House by architect James Stockwell

The Croft House by architect James Stockwell 3

Sydney-based architect James Stockwell designed the crescent-shaped Croft House along the south coast of Victoria in Australia. 

Along the South coast of Victoria near Inverloch, the geography turns away from the prevailing wind. The Croft House forms a protected garden from which peripheral vision of the sea and sky is permitted by tapered facades, proving to be an urban nomad’s gem. The design looks at the core idea of shelter in an exposed environment, and that shelter may contain all the necessary activities of domestic life in an unorthodox way, but that the activities are enhanced by participating in the whole and each yields to the other to a much greater extent. It is shielding, robust and embracing. It sets out primarily to achieve the expectations of the owners. It reinforces the language of the rural context of corrugated iron and purposefulness.

More broadly, itʼs ambitions are to illustrate the suitability of low embodied energy local materials in contemporary architecture and that architecture be able to tell a story of place and vernacular of local craftsmanship and materials. The small material pallet of grey metal and concrete blends with the muted shale geology. The protective exterior is warmed internally by compressed sand thermal mass walls as a fragment of distant sand dunes. The interior structure and joinery is of Vic ash timber and wet areas in bluestone, all Victorian supplied (low food miles).

The design process adopts the 1950ʼs modernist philosophy of ʻplastic integrityʼ as well as the concept of architecture as a field of energies and flows. The form of the Croft House distorts mathematical and structural curves to achieve the interior purpose. The adopted geometry and composition of three sine curves means details are achievable with 2 dimensional radii. Both concave and convex roof surfaces are 2 dimensional planes and constructed from conventional battens and rafters and corrugated metal. Laminated timber beams most aptly suited the formation of the sine curve form of the building courtyard shape, the natural curve of material ductility.

 

Tags from the story
,
More from Vasilis Lagios

H&M partner up with tennis star Tomas Berdych

Swedish chain H&M’s first collection developed with Czech tennis star Tomas Berdych brings together...
Read More